Smacznie, lokalnie i kolorowo - | - Urząd Miasta i Gminy Kępno
Smacznie, lokalnie i kolorowo

Przedstawiciele Gminy Kępno podobnie jak w latach ubiegłych uczestniczyli w organizowanych w Dworku w Ustroniu koło Opatowa Festiwal Produktu Lokalnego organizowanym Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania ?Wrota Wielkopolski?. Przedsięwzięcie, które odbyło się już po raz szósty, współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Funkcjonowanie lokalnej grupy działania nabywanie umiejętności i aktywizacja osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

 

   Podczas imprezy zorganizowano: konkurs kulinarny, konkurs rękodzieła, pokaz kulinarny na żywo, targ produktu lokalnego i regionalnego oraz konkurs ubijania piany z białek dla włodarzy gmin powiatu kępińskiego, w którym uczestniczyła Burmistrz Miasta i Gminy Kępno Aniela Kempa. Dodatkową atrakcją były pokazy wykonania rękodzieła na żywo w formie warsztatów dla zainteresowanych. Uczestnicy mogli próbować swoich sił w ceramice, malarstwie, wyrobie kolczyków, witraży, zawieszek.

   Jak co roku głównym punktem programu był konkurs kulinarny i rękodzieła, do którego zgłoszono około 90 potraw w czterech kategoriach oraz około 65 produktów rękodzieła. Wśród uczestników znalazły się Koła Gospodyń Wiejskich oraz osoby z terenu powiatu kępińskiego i wieruszowskiego. Ponadto na VI Festiwalu Produktu Lokalnego w ramach realizacji Projektu Współpracy pn. „Dziedzictwo Południowej Wielkopolski” wystawiła się grupa z terenu Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupa Działania.

   Na festiwalowej scenie zaprezentowały się zespoły ludowe: Rogaszanie z Rogaszyc, Słupianie ze Słupi pod Kępnem, Ale Babki z Bralina, Laskowiane z Gminy Trzcinica, Perzowianie z gminy Perzów, Harmonia z Gminy Kępno oraz Orkiestra Dęta działająca przy OSP Słupia pod Kępnem pod batutą Antoniego Janaszewskiego. Występy lokalnych zespołów ludowych na stałe wpisały się w program Festiwalu, podobnie jak Akademia Gotowania na żywo, którą w tegorocznym Festiwalu prowadzili uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie.

   Publiczność oklaskiwała też występ Elżbiety Romanowskiej - Jolki z serialu „Ranczo”, który przyciągnął pod scenę osoby w każdym przedziale wiekowym.

   W ramach konkursów wyłoniono zwycięzców, przyznając I, II, III nagrodę rzeczową oraz wyróżnienia w każdej z kategorii kulinarnych i rękodzielniczych. Komisja nagrodziła również uczestników w kategorii najlepiej udekorowany stół. Sponsorem nagród było Stowarzyszenie LGD „Wrota Wielkopolski”.

   W Ustroniu zostały również rozstrzygnięte konkursy: „Aktywna wieś” oraz konkurs fotograficzny pt. „Dziedzictwo południowej wielkopolski” realizowany w ramach Projektu Współpracy.

   Patronat honorowy nad VI Festiwalem Produktu Lokalnego objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego.

 

Wyniki konkursów:

WYNIKI KONKURSU KULINARNEGO

KATEGORIA I – ZUPA BĄDŹ PRZYSTAWKA

1. KGW Baranów – Krystyna Paprocka, Gmina Baranów – Zupa z dyni

2. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie, Gmina Kępno – Pasztet ze śliwkami

3. Katarzyna Szolc, Gmina Trzcinica – Serek wędzony

Wyróżnienie: Małgorzata Podeszwa, Gmina Mokrsko – Patison w zalewie słodko - kwaśnej

KATEGORIA II – DANIE GŁÓWNE

1. Rafał Nawrot, Gmina Łęka Opatowska – Duszona pręga

2. Marian Pacyna, Gmina Łęka Opatowska – Schab surowy ze świni złotnickiej

3. Wanda Wróbel, Gmina Łęka Opatowska – Parowane kluski i sos jagodowy

Wyróżnienie: Koło Emerytów i Rencistów w Baranowie – Halina Szczepaniak, Gmina Baranów – Zapiekanka ziemniaczana

Wyróżnienie: Lucyna Mierzchała, Gmina Rychtal – Pieczeń warzywna

KATEGORIA III – PIECZYWO, CIASTA I DESERY

1. Cecylia Sikora, Gmina Kępno – Mus dyniowo - malinowy

2. Krystyna Gruszka, Gmina Baranów – Miód z mleczu

3. Irena Perlitius, Gmina Trzcinica – Ciasteczka orzechowe

Wyróżnienie: KGW Olszowa, Gmina Kępno – Ciasto śmietanowo - malinowe

KATEGORIA IV – NAPOJE REGIONALNE

1. Barbara Gabryś, Gmina Kępno – Napój gazowany z kwiatów czarnego bzu

2. Stowarzyszenie Gospodyń „Wójcin nad Prosną”, Gmina Łubnice – Napój miętowo – cytrynowo - miodowy

3. Grażyna Kruszelnicka, Gmina Perzów – Sok „Czarny bez”

Jury przyznało dodatkowe wyróżnienie dla:

Patrycji Stramowskiej, Gmina Łęka Opatowska za powidła śliwkowe z miodem i orzechami,

Agnieszki Hadryś, Gmina Łęka Opatowska za buraczki czerwone,

Cecylii Sikora, Gmina Kępno za półgęski wędzone

Rzeźnictwo – Wędliniarstwo Firma Maryniak, Gmina Rychtal za śniadanie wielkopolskie,

nagrody ufundowane przez AVON.

WYNIKI KONKURSU NA NAJLEPSZE RĘKODZIEŁO

1. Joanna Kurczewska, Gmina Kępno – Papieroplastyka „Kartka z motylem”

2. Małgorzata Grzeszkowiak, Gmina Kępno – Haftowana biżuteria

3. Mirosława Smiatacz, Gmina Trzcinica – Snutka wielkopolska – komplet serwetek

Wyróżnienie: Magdalena Wieczorek, Gmina Kępno – Obraz wykonany haftem – „Klucz do serca”

Wyróżnienie: Marzena Nowak, Gmina Kępno – Decoupage na materiałach naturalnych

Wyróżnienie: Jaromir Talar, Gmina Trzcinica – Oryginalne wizytówki z wosku

WYNIKI KONKURSU NA NAJŁADNIEJ UDEKOROWANY STÓŁ:

WYRÓŻNIENIE: Renata Mikołajczyk, Gmina Trzcinica

WYRÓŻNIENIE: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie, Gmina Kępno

WYRÓŻNIENIE: Trzebień, Gmina Łęka Opatowska

produkt_lokalny produkt_lokalny
produkt_lokalny1 produkt_lokalny1 produkt_lokalny2 produkt_lokalny2 produkt_lokalny3 produkt_lokalny3 produkt_lokalny4 produkt_lokalny4
 

Kalendarz Wydarzeń

e-urząd

Strona główna Dla mieszkańców Aktualności Smacznie, lokalnie i kolorowo

                                                                                                        


 

 

 

baner_odpady

banner_KBO_2018

banner_Konsultacje_Spoeczne_-_Biblioteka_2016

  FIO_-_Ankieta_2016

 

baner_mapa_interaktywna E-Kepno
   banner_Powstanie_Wielkopolskie_-_Muzeum_2016